Polen er et land i Centraleuropa. Det grænser op til Tyskland mod vest, Tjekkiet og Slovakiet mod syd, Ukraine og Hviderusland mod øst, og Østersøen og Kaliningrad Oblast (en russisk eksklave) mod nord. Polen har en befolkning på 38 millioner mennesker, hvilket gør det til et af de mest folkerige lande i Europa.

Det polske sprog tales af cirka 38 millioner mennesker som deres modersmål. Sproget tilhører den vestslaviske gren af indoeuropæiske sprog. Derudover har Polen mange talere af andre sprog, hovedsageligt tysk som tales af 5 millioner mennesker som deres første sprog.

Alt du behøver at vide om Polen

Artiklen giver et kort overblik over den polske kultur og folk.

Polen er et land i Centraleuropa. Det grænser op til Tyskland mod vest, Tjekkiet mod syd, Slovakiet mod øst og Ukraine mod nordøst. Polen har en befolkning på over 38 millioner mennesker, og hovedstaden er Warszawa.

Det polske sprog tilhører den vestslaviske gren af den indoeuropæiske sprogfamilie, og det er skrevet i det latinske alfabet. Den polske nationalsang er blevet spillet siden 1939, og dens tekster blev skrevet af Józef Wybicki i 1797.

Polen blev oprettet den 11. november 1918, da det erklærede uafhængighed fra Rusland, Østrig-Ungarn og Tyskland efter 1. Verdenskrig med Józef Piłsudski som sin første præsident. Det blev invaderet af Nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig, hvilket resulterede i besættelse af næsten halvdelen af dets territorium med Sovjetunionen, der besatte andre dele. Polen genvandt til sidst selvstændighed den 2. oktober

Hvorfor skal jeg besøge Polen?

Polen er et land i Centraleuropa med en befolkning på 38 millioner mennesker. Det grænser op til Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet, Ukraine og Hviderusland. Landet har været igennem store økonomiske forandringer, der har gjort det til en af de hurtigst voksende økonomier i Europa.

Polens hovedstad er Warszawa, og det officielle sprog, der tales der, er polsk. De andre sprog, der tales, er ukrainsk, hviderussisk og russisk.

Polen har en rig historie, der går tilbage til mere end 1.000 år siden, da det først blev forenet af Mieszko I i 966 e.Kr. Polen blev opdelt af Rusland, Preussen og Østrig i 1795, men genvandt uafhængighed efter Første Verdenskrig, da det genvandt sin suverænitet som Anden polske republik i 1918.

Polens geografi

Polen er et land beliggende i Centraleuropa. Det grænser op til Tyskland mod vest, Tjekkiet og Slovakiet mod syd, Ukraine og Hviderusland mod øst, og Litauen og Letland mod nord.

Polen dækker et område på 312.679 kvadratkilometer (120.728 sq mi) med en befolkning på 38 millioner mennesker. Dens hovedstad er Warszawa.

Hvad kan du finde i Polen?

Polen er et land i Centraleuropa. Polens befolkning er 38,5 millioner mennesker.

Polen er et land, hvor du kan finde følgende:

-En række forskellige landskaber, fra bjerge til søer og floder til skove.

-Den største koncentration af gammel skov i Europa.

-En rig kulturarv, der omfatter arkitektur, maleri og skulptur fra mange forskellige perioder.

-En mangfoldig række af dyrelivshabitater, der omfatter over 1.000 arter af fugle og pattedyr.

polsk sprog og kultur

Polsk er det officielle sprog i Polen. Det tales af mere end 40 millioner mennesker.

Det polske alfabet består af 33 bogstaver.

Polsk er et slavisk sprog, og dets nærmeste slægtninge er tjekkisk og slovakisk.

Det polske sprog har mange dialekter, men de er alle gensidigt forståelige i forskellig grad.

Den polske kultur er rig på traditioner og skikke, der er gået i arv i generationer. En af de mest berømte skikke er, at polakkerne kysser, når de hilser på hinanden juleaften eller nytårsaften som et symbol på fred og solidaritet med hinanden.

Præstationer og bidrag til samfundet af polakker rundt om i verden

Polakkerne har ydet betydelige bidrag til verden i mange sektorer, herunder kunst, videnskab, sport og politik.

I kunsten kan vi nævne polske kunstnere som Frédéric Chopin eller Maria Skłodowska-Curie. I videnskaberne kan nævnes Nicolaus Copernicus eller Marie Curie. I sport kan vi nævne Stanisław Lem eller Władysław Żurawski og i politik kan vi nævne Lech Wałęsa.